середа, 1 лютого 2017 р.

Конспект уроку для 8 класу " Данте. Сонет 11"

Тема уроку: Алігєрі Данте. Сонет 11 «В своїх очах вона несе кохання»
Цілі уроку:
ознайомити учнів із життям і  творчістю Данте;
поглибити їхні знання про особливість доби пізнього Середньовіччя;
акцентувати увагу учнів на моральній красі жіночих образів;
 вчити учнів висловлювати свої думки, почуття;
розвивати навички виразного читання; 
сприяти моральному вихованню учнів, виховувати любов до жінки, матері, сестри, коханої.

Тип уроку: вивчення нового матеріалу
Компетенції учнів на уроці: комунікативна,інформаційна,соціокультурна.
Обладнання уроку: підручник, презентація, мультимедійний проектор, зошити, портрет Данте, дидактичний матеріал, літературознавчий словник

Епіграф:                   «В своїх очах вона несе кохання, -
                                  На кого гляне, всі блаженні вмить;
                                 Як десь іде, за нею всяк спішить,
                                 Тріпоче серце від її вітання.»
                                                         Данте Аліг’єрі
Хід уроку
І. Організаційний момент.
 ІІ. Актуалізація опорних знань.
   1. Бесіда.
      - Яка епоха прийшла на зміну античності? (Середньовіччя)
      - Чим відрізняється середньовічна культура? (за античності кожен народ мав свою релігію, а в середні віки утверджуються світові релігії: християнство, буддизм, іслам. Утворюються нові регіони, спільноти. Середньовіччя відкрило духовний світ людини)
      - Назвати основні жанри середньовічної літератури? (епос, лірика, романи (героїчний епос, куртуазна та придворна лірика, лицарські романи) )
      - Яких митців періоду середньовіччя ви знаєте? (Лі Бо, Ду Фу, Омар Хаям Леонардо да Вінчі )
ІІІ. Робота над новим матеріалом
1.     Оголошення теми, мети уроку. Обговорення епіграфу до уроку.
Легенда про подорожнього флорентійського вигнаннця



Вчитель. З давніх-давен існує одна дивовижна легенда. Якось глибокої ночі, коли навколо панувала тиша, у браму одного монастиря гучно постукав блідий, змучений подорожній. Брязкіт заліза пролунав у гарячому повітрі.Воротар запитав хто стукає і що йому треба. На що незнайомий відповів коротко і глухо: «Миру!»
- Виявляється цим подорожнім був Данте – найвидатніший поет Італії.
Отже, тема нашого уроку: Аліг’єрі Данте. Сонет 11 «В своїх очах вона  несе кохання».  
Завдання нашого уроку:  1. ознайомити  з життєвим і творчим шляхом поета
2. Проаналізувати сонет  «В своїх очах вона несе кохання »
3. визначити тему, художні образи та основну думку цієї поезії
 А епіграфом до  нашого уроку я обрала поетичні рядки самого Данте.
                «В своїх очах вона несе кохання, -
                                  На кого гляне, всі блаженні вмить;
                                 Як десь іде, за нею всяк спішить,
                                 Тріпоче серце від її вітання.»
Віркрийте свої зошити і запишіть тему  та епіграф нашого уроку.
 Як цей вислів, взятий за епіграф, стосується життя самого поета, ми з’ясуємо сьогодні на уроці. Що ж це за поезія, яка переживши віки, продовжує хвилювати сучасників, захоплює невичерпною мудрістю і життєдайною силою? Мабуть, це справжня поезія, яка завжди може перетворити красу на добро, а ми завжди будемо в її полоні.
2. Робота з портретом поета .
Учитель: Погляньте на портрет  поета, про життя якого складали легенди. Жінки боялися його обличчя і бороди, вкритої нібито попелом пекла.
- Яким художник зобразив поета?
(Спокійним, худощавим, впевненим, величним. Художник ніби хотів підкреслити, що перед нами особистість  незвичайна, велична, відома. А лавровий листок натякає на його літературні досягнення. Його червоний одяг подібний до одягу монахів, це вказує на його скромність. А біла тканина що видніється з під червоної, символізує духовну чистоту, самоіронію, яку має кожна людина )
- Яку примітну рису у зовнішності Данте ви бачите і саме її відзначив російський поет О.Блок? (орлиний профіль)
3. Ознайомлення з життєвим та творчим шляхом поета 
Слово вчителя. Сьогодні ми дізнаємося якомога більше про  нього, про поета, про мислителя  та  про  його  творіння.
На попередньому уроці ви отримали  випереджувальне завдання  дослідити життєвий та творчий шлях Данте Аліг’єрі. Ось і побачимо,  як ви справились із завданням.
 1. Народився у Флоренції у шляхетній родині. Точна дата народження Данте невідома: за різними джерелами він народився в 1265 р. між 14 травня і 13 липня. Про освіту Данте теж мало відомостей, та, очевидно, він отримав добре виховання. Є припущення, що він навчався вдома. Також, відомо, що він навчався у Болонському університеті, але не закінчив його. Вивчав античну літературу, філософію, астрономію, теологію, латинську мову.
 Сім'я його була відомою у Флоренції і підтримувала ґвельфів, політичний альянс, що виступав на боці Папства . Данте стверджував, що його родина походить від давніх римлян. Батько Данте, Аліґ’єро де Белінчеоне, був білим ґвельфом, який не зазнав помсти ґібеллінів після того, як вони виграли битву   на початку XIII ст. Це навіює думку, що родина Аліґ'єро мала деякий престиж і статус.
Матір поета звали Донна Белла Абатська. Вона померла, коли Данте було 5 чи 6 років і його батько одружився ще раз, з Лапою Крістіамо Чіалуфі. Та чи справді він одружився з нею, точно не відомо, адже в ті часи для вдівців це було непросто. Проте точно відомо, що ця жінка народила двох дітей  - Гаетана і Франческо. ( Флоренції)
2. Коли йому виповнилось 9 років, він зустрів на вулиці свою ровесницю, доньку сусіди Партінарі на ім’я Беатріче. Ця зустріч дуже зворушила душу хлопчика і створила в його уяві нетлінний образ кохання.Це було його перша зустріч. Але друга зустріч – у церкві – відбулася лише через декілька років. Беатріче зробила вигляд, що не помітила його захоплених поглядів. Невдовзі батьки видали її заміж. Вона не стала щасливою у цьому шлюбі, але ж була слухняною донькою. Доля була жорстока, Беатріче померає у віці 25 років. (кохання)
3. Так, Данте ніколи не забував Беатріче. Але житття продовжується. Коли Данте йшов 13-й, в 1277 році, його заручили з Джеммою Донаті. Контрактні одруження в такий ранній період були типовим явищем і включали формальну церемонію проставлення підписів перед нотаріусом. Одружився Данте  в 1293 року Від своєї дружини Данте мав трьох дітей: Якопо, П'єро і Антонію. Про останню відомо, що вона стала черницею. Родина Джемми ді Донаті була одною із найвпливовіших у Флоренції в період пізнього Середньовіччя.  (одруження)
4. З 1295 року почав займатися політикою, належачи до антипапістської партії. Данте увійшов до цеху цілителів і фармацевтів. В наступні роки його ім'я часто згадується в реєстраційних документах. Точний хід політичної кар'єри Данте не відомий, оскільки багато історичних документів було втрачено, але завдяки іншим джерелам було відтворено велику частину його біографії: Данте був у Раді народу з листопада 1295 року до квітня 1296 року, в групі «Мудреців» в грудні 1296 року, з травня по вересень Данте входив до Ради Ста. Іноді його посилали з дипломатичною місією.  (політик)
5.  У 1300 році Данте став членом ради шести пріорів, але папська партія виселила його з Флоренції, конфіскувавши усі маєтності. У 1301 році Данте присудили до спалення, будинок його зруйнували. Рятуючись від жорстокого вироку йому довелось назавжди покинути рідне місто. 1302 року флорентійська влада постановила, що Данте загрожуватиме страта, якщо він наважиться з'явитися у місті, не виплативши призначеного штрафу у розмірі п'яти тисяч флоринів. Так почалася пора поневірянь Данте.   Розповідають, що Данте побував майже в усіх містах Італії, шукаючи притулку  Про долю Данте Аліг'єрі дуже мало фактичних відомостей, слід його впродовж років втрачається. На перших порах він знайшов притулок у володаря Верони,  ,  згодом — до Лукки та Падуї. А в 1308—1309 роках опинився в Парижі. (вигнання)
6.  Саме в Парижі Данте застала звістка, що імператор Генріх VII збирається до Італії.  Адже він  мав дружні стосунки з імператором Генріхом VII, з яким зустрівся у 1313 році, коли той приїздив до Риму. Данте сподівався на його підтримку, але смерть імператора перекреслила усі його сподівання на повернення до Флоренції. Від 1320 року і до кінця життя він знайшов притулок у Равенні. А в 1315 році було підтверджено декрет вигнання щодо Данте Аліг'єрі, його синів і багатьох інших, засудивши їх на страту, у разі, якщо вони попадуться до рук флорентійців.  
7.  У 1315 році уряд Флоренції оголосив амністію: ті, хто хотів отримати помилування, повинні були пройти через все місто в полотняних сорочках та паперових ковпаках.  Це не шлях повернення на Батьківщину для Данте. І якщо немає більш гідного шляху, то у Флоренцію я не увійду ніколи. На свою батьківщину він так і не повернувся, і до останніх своїх днів вважав себе «безвинним вигнанцем». («безвинний вигнанець»)
8.  Влітку 1321 року Данте як посол правителя Равенни вирушив до Венеції для укладення миру з республікою Святого Марка. Повертаючись  Данте захворів на малярію і помер у ніч з 13 на 14 вересня 1321 року. Данте поховали в Равенні.  Правитель Равенни поклав на чоло поета лавровий вінок. Його могила в наш час є місцем паломництва мільйонів відвідувачів. (увінчений лавровим вінком)
9.  Літературну діяльність Данте розпочав у 80-х роках - ІІІ століття. Створив першу із своїх всесвітньовідомих книжок—«Нове життя».  
 Але світову славу принесла йому «Божественна комедія», яку розпочав писати в 1290 році, переробив у 1313 році, а закінчив 1321 року.   Твір є справжньою енциклопедією середньовіччя. Багато дослідників вважають «Божественну комедію» одним з найвизначніших творів не лише італійської, а й світової літератури.  
Данте цілком справедливо вважається основоположником італійської літературної мови, яка, за його словами, може стати кроком до об'єднання Італії. (талановитий)
11. У червні 2008 року через майже 690 років після смерті великого Данте влада Флоренції скасувала своє рішення про його вигнання з рідного міста. За це проголосували 19 членів Флорентійської міськради, а п'ятеро висловилися проти. Мер міста Леонардо Доменічі повідомив, що ануляцію вердикту щодо Данте буде проведено під час урочистої церемонії. На ній великий флорентієць буде удостоєний найвищої нагороди міста. Критики рішення влади Флоренції називають ідею реабілітації Данте дешевим трюком, який має на меті виключно привабити до міста побільше туристів, й відмічають, що якби літератору дозволили повернутися до рідного міста, то він, можливо, ніколи б не написав свої найкращі твори (амністія)
4. Колективне складання грона на тему «Данте»
Слово вчителя.  Діти, ми вже багато цікавого знаємо про Данте Аліг’єрі,  а з якими словами у вас асоціюється ця людина?  


« Створіть гроно».
                                 Флоренція                            одруження
Вигнання                              перше кохання                                  політик
Данте                                Равенна
амністія                                                                                     лавровий листок
                                     талановитий
                                                                        «безвинний вигнанець»
Вчитель . Головною рушійною силою в житті людини відзначають почуття , яке одним приносить безмежне щастя , крила , а іншим – страждання.
- Якою же була доля Данте у коханні? 
(Одного дня він була радісний, окрилений, іншого дня сумний, а після смерті Беатріче продовжив сумувати, і радіти на сторінках книг присвячених лише їй.  )
5. Історія кохання Данте
Вчитель.  Сім століть відділяють нас від історії великого кохання великого поета середньовіччя Аліг’єрі Данте до прекрасної Беатріче. 
Коли йому виповнилось 9 років, він зустрів на вулиці свою ровесницю, доньку сусіди Партінарі на ім’я Беатріче. Ця зустріч дуже зворушила душу хлопчика і створила в його уяві нетлінний образ кохання.Це було його перша зустріч. Але друга зустріч – у церкві – відбулася лише через декілька років. Беатріче зробила вигляд, що не помітила його захоплених поглядів. Невдовзі батьки видпли її заміж. Вона не стала щасливою у цьому шлюбі, але ж була слухняною донькою. Доля була жорстока, Беатріче померає у віці 25 років.
. До кінця своїх днів Данте залишився палко закоханий у Беатріче. Він пише «У мене не було іншого вчителя в поезії, крім себе і наймогутнішої наставниці любові».Мабуть саме це почуття    було для нього провідною зорею. Думки про неї надихали поета на найкращі творчі звершення. Саме  Беатріче присвятив Данте збірку «Нове життя». Увесь сюжет твору поет підкорив символічному числу три. Його кохання пережило 3 етапи 3 потрясіння і золив у серці 3 образи: 1 зустріч, 2 зустріч і 3-ій образ вічний та нетлінний.
Сьогодні ми перегорнемо сторінки збірку Данте «Нове життя», і будемо говорити про жінку, її красу, розум, її світлий образ.
Жінка… Скільки про неї сказано і написано. В усі віки їй поклонялись художники, поети, музиканти. Вона була мрією, усмішкою, сумом, вселенською радістю і безмежною тугою. Її звали  по різному.
Багато з цих імен стали символами: відданості і вірності – Пенелопа; краси і жіночості – Єлена; натхнення і поваги – Лаура і Беатріче; мудрості і державного розуму – Ольга і Роксолана; непокірності ворогові – Євпраксія; святої любові до людей  - Марія.
·          Як ви думаєте, які почуття переповнюють душу Данте до жінки? ( почуття радості, поваги, кохання, захоплення шани, обожнення)
·          Якою виглядає жінка за словами Данте? ( Ідеалом для усіх жінок і прекрасним створінням для чоловіків)
6.     Повторення термінів із теорії літератури
       Сонет – ліричний вірш, що складається з 14 рядків п’ятистопного або шестистопного ямба, двох чотиривіршів та двох тривіршів.
       Як жанр сонет з’явився у вісімнадцятому столітті в Італії та був розроблений Данте і Петраркою.

7 .Читання та аналіз сонета Данте
7.1 Учитель декламує вірш
В своїх очах вона несе Кохання,-
На кого гляне, ощасливить вмить;
Як десь іде, за нею всяк спішить,
Тріпоче серце від її вітання.

Він блідне, никне, множачи зітхання,
Спокутуючи гріх свій самохіть.
Гординя й гнів од неї геть біжить.
О донни, як їй скласти прославляння?

Хто чув її,- смиренність дум свята
Проймає в того серце добротливо.
Хто стрів її, той втішений сповна.

Коли ж іще й всміхається вона,
Марніє розум і мовчать уста.
Таке-бо це нове й прекрасне диво.
Звернення до епіграфа
Як ви уже зауважили, перші рядки цього сонету стали епіграфом нашого уроку.

7.2.  Робота в групах
Вчитель. Діти, а тепер попрацюймо в групах. На сторінці  ___  вашого підручника є Сонет 11 прочитайте його самостійно і дайте відповідь на запитання 
 Завдання для кожної групи:
1.     Визначте тему цієї поезії.
(Відповідь учня. Тема – оспівування довершеності коханої, прославлення одухотворюючої сили кохання )
1.Визначте художні образи поезії.
(Відповідь учня. Художні образи: образ коханої)
2.     Визначте основну думку поезії.
(Відповідь учня. Основна думка: довершеність коханої, просвітлює, поєднує людей, кохання здатне творити дива, робити світ кращим)
Які художні засоби використовує поет?
3.     Які кольори переважають у поезії?
4.      Чи з цього вірша зрозуміло, які саме риси Лаури полонили по­ета? (Як Беатріче для Данте, так і Лаура в очах закоханого Петрарки — ідеал жіночої краси.)
-         Якою поети середньовіччня бачили жінку?
Учень.. Поети бачили жінку натхненною, ніжною, красивою, але поряд з красою вони захоплювалися її талантом, її здібностями. Вони схиляли голови перед жінкою, яка вміла кохати, прощати, терпіти.
Учитель. Жінка! Вона завжди була ідеалом свого часу. Вона, як губка, всмоктувала в себе щастя буття і пекучий біль зневаги, вона завжди вболівала за свою землю і за долю Всесвіту.
8. Перегляд відеоролика
 Вчитель. Ми дізнались про ідеал коханої людини в епоху Данте. А що на цю тему скаже молодь 21 століття. Давайте переглянемо відео.
 Відеоролик «Зізнання в коханні»
Вчитель. Складіть словесний образ коханої людини.



 9. Творче завдання
Вам було дано випереджувальне завдання усно намалювати вірш. кущ троянди – кохана людина, метелик – поет, весна – кохання, бутон – радість кохання, перецвівша троянда – сумні нотки у коханні.
Рефлексія
Напишіть коротке побажання Данте на листочку і прикріпіть до дошки (під музику)
А зараз дайте відповідь на питання То хто ж він Аліг’єрі Данте? ( вигнанець, син флорентійського народу, політик, , закоханий підліток, талановитий поет який возвеличує свою кохану
Слово вчителя. І саме це ми з вами бачимо в епіграфі нашого уроку , який починається першими чотирьма стрічками СОНЕТУ 11
В своїх очах вона несе Кохання,-
На кого гляне, ощасливить вмить;
Як десь іде, за нею всяк спішить,
Тріпоче серце від її вітання.

Коханне велика загадка життя, яку прагнув розгадати не один мудрець, не один поет оспівав його, проникаючи в його глибини.Через кохання починались війни, завойовувались землі, стрілялись на дуелях, через неї постригались в монахи, здійснювали подвиги, прощались із життям, присвячували свої поезії.І не завжди розумієш, чи прийшло справжнє почуття. І кожен шукає відповідь у власному серці.
Ви почули сьогодні з живих уст, як гаряче б'ється людське серце у поезії, який біль, яке страждання, яку ніжність, яке щастя може передати поетичне слово.
І завершити наш урок мені хотілось би такими рядками:
... Читайте вірші про любов.
Хоч кажуть, все придумали поети,
І почуття, в яких нуртує кров,
І ніжності, і вірності тенета.
Не вірте! Є любов така в житті,
Що може навіть душу спопелити!
Знайдіть для себе ці слова святі,
Що змусять вас і плакать, і радіти.
Знайдіть найкращі на землі слова
І подаруйте їх своїм коханим.
Читайте вірші - в них любов жива!
Тож хай вона у вас в душі не в'яне!

Домашнє завдання
1. Вивчити напам’ять сонет (на вибір)
Оцінювання знань учнів
Оцінки на сьогоднішньому уроці отримують такі учні:_________________________

А на цьому наш урок зачінчений дякую вам за плідну працю і дозустрічі на наступному уроці.
СКАЧАТИ>>>>

Немає коментарів:

Дописати коментар